Случаи на висока и ниска кръвна захар

Случаи на висока и ниска кръвна захар

Имате ли случаи на висока и ниска кръвна захар?

Контролирането на Вашия диабет с инсулин не е толкова лесно. Полагате усилия да внимавате какво ядете, какви упражнения правите и приемате лекарството си според препоръчаното...и въпреки това нивата на кръвната захар все още се колебаят. Може да е истинска борба. Не винаги се чувствате добре, под контрол, имате висока или ниска кръвна захар. Чувствате се уморени или раздразнителни, понякога нямате настроение.

Важно е да разпознавате симптомите на висока и ниска захар, за да знаете какво да предприемете. Сега е времето да вземете мерки.

Като начало, разговаряйте с Вашия лекар, Той може да Ви препоръча какво да промените, за да контролирате по-добре Вашия диабет. Прочетете нашата Контролна карта за диабет. Там ще намерите теми, които може да обсъдите с Вашия лекар.

Колебанията не означават, че не се стараете достатъчно – има няколко причини за колебанията в нивата на Вашата кръвна захар:

По-долу са дадени някои фактори, за които се знае, че причиняват колебания в кръвната захар.

Лекарството, което приемам:
Дали сегашното Ви лечение е най-подходящо за Вас?
Лекарствата за лечение на диабет, включително и инсулини и техните дози повлияват различно нивата на кръвната захар могат да доведат до различни резултати при различни хора. Дори и ако точно спазвате предписаното Ви лечение, можете да имате случаи на висока или ниска кръвна захар. Не сте сами. Важно е да се чувствате уверени и доволни от контрола на Вашия диабет.Защо не попитате Вашия лекар дали дозите на лекарството Ви са подходящи или има други, по-подходящи за Вас възможности за лечение?

Моето хранене:
Може ли Вашият лекар да Ви препоръча по-добър начин на хранене съобразно Вашето лечение?
Един добър план за хранене би следвало да отговаря на Вашия график, хранителни навици и лечение. Помолете Вашия лекар да Ви помогне да намерите правилния режим на хранене, който да допълва лечението и да Ви помогне да достигнете прицелно ниво на кръвната захар.

Когато не се чувствам добре:
Влияе ли Вашата сегашна или хронична болест върху лечението Ви за диабет?
Ако имате настинка, грип или страдате от алергии, това може да попречи върху лечението Ви и следователно да Ви пречи да постигнете прицелното ниво на контрол на кръвната захар.Кажете на Вашия лекар за всякакво друго медицинско състояние, ако имате такова. Малки промени в сегашното Ви лечение може да Ви помогнат да контролирате по-добре кръвната захар, съпътстваща болестта.

Моята физическа активност:
Вашето ниво на физическа активност влияе ли върху контрола на кръвната захар?
Редовните физически упражнения и здравословното хранене в комбинация с адекватно / индивидуално медицинско лечение на диабета са важни за контрол на случаите на висока и ниска захар. Говорете с Вашия лекар за нивото на физическите упражнения, което може да е добро за вас. Той/тя ще може да Ви каже, ако Ви е нужна промяна в нивото на активност, във Вашата храна или лечение за постигане на по-добър баланс на кръвната захар.

Случаите, в които се чувствам без настроение и стресиран/а:
Обсъдете с Вашия лекар нивата на стрес и емоционален баланс, тъй като тези фактори могат да повлияят върху Вашия гликемичен контрол.
При контрола на хронично състояние като диабет има емоционална тежест. Не сте сами, много хора с диабет често изпитват случаи на високи нива на тревожност и умора, изтощение. Стресът от ежедневния контрол с различни резултати в нивата на кръвната захар може да е обезсърчаващ и съкрушителен. Разговаряйте с Вашия лекар, той/тя може да Ви насърчи като Ви помогне да намерите най-доброто за Вас лечение на диабета.