Какво представлява висока и ниска кръвна захар?

Какво представлява висока и ниска кръвна захар?

Разпознайте случаите на висока и ниска захар

Приемате Вашето лекарство, изпълнявате съветите на лекуващия Ви лекар и правите всичко възможно да контролирате диабета, но все още имате случаи на висока и ниска захар. Звучи Ви познато? Както може би вече знаете, има няколко фактора, които могат да доведат до промени в нивата на кръвната захар, като начин на хранене, колко физически упражнения правите и лекарствата, които приемате – включително инсулините. Но това не е всичко… Има няколко фактора, които може да са изцяло извън Вашия контрол.

Въпреки най-добрите Ви намерения, фактори извън Вашия контрол, както когато се разболеете или сте стресирани, могат също да повлияят върху нивата на кръвната Ви захар.

Храната може бързо да повлияе върху нивата на кръвната захар

Стресът и болестите могат да накарат тялото да стане по-малко чувствително към инсулина

Физическата активност намалява кръвната захар

Лекарствата, които приемате пряко влияят върху нивата на кръвната захар: доза, време на приемане, взаимодействие с други недиабетни лекарства

Промените в нивата на кръвната захар може да не са по Ваша вина, ето защо е важно да се обсъдят тези фактори с Вашия лекар. Дори и най-малките корекции в контрола над диабета може да Ви помогнат по-добре да контролирате нивата на кръвната захар всеки ден.

Разгледайте контролната карта за диабет , за да Ви помогне да оцените случаите на висока и ниска захар, както и да определите темите за обсъждане с Вашия лекар.

Симптоми на висока и ниска захар

Ако нивото на кръвната Ви захар скочи прекалено високо, можете да имате симптоми на хипергликемия, които включват:1

Често уриниране

Жажда

Увеличен пулс

Умора

Хипергликемията може да бъде причинена от прости неща, като прекалено много храна, пиене на повече газирани напитки, липса на физически упражнения, неправилен прием на лекарството, заболяване или стрес. 2 Най-добрият начин да познаете със сигурност дали имате или нямате хипергликемия е да проверите нивото на кръвната си захар.1

Ако нивото на кръвната захар падне много ниско, може да изпитате симптоми на хипогликемия, които може да включват:1

Увеличен глад

Потене

Треперене

Замаяност

Доколкото симптомите на хипогликемия може да се различават при всеки човек, има само няколко общи признака, които трябва да знаете. Тези симптоми на ниска кръвна захар може да включват тревожност, слабост, объркване, треперене, потене, умора, глад или нервност. Ако изпитвате някакви симптоми на ниска кръвна захар, трябва да приемете бързодействащи въглехидрати, например 150-200 ml напитка със захар или 10-15 гр. захар. След като сте стабилизирали нивото на кръвната захар, трябва да говорите с Вашия лекар за това, какви допълнителни действия трябва да предприемете.

Как да повлияете случаите на хипергликемия и хипогликемия

Стабилизирането на кръвната захар може да има голямо въздействие. Ето някои от нещата, които можете да направите, когато нивата на кръвна захар са прекалено високи или прекалено ниски:

  • Работете с Вашия лекар за корекция във Вашия хранителен режим или физическа активност
  • Говорете с Вашия лекар за корекция на лекарствата
  • Говорете с Вашия лекар за това, какво са за Вас случаите на високо или ниско ниво на кръвна захар и кога трябва да му се обадите

Вие можете да използвате нашата Контролна карта за диабет, за да Ви помогне да разберете случаите на висока или ниска захар.

Американската асоциация за диабет (ADA) препоръчва следните прицелни стойности за кръвна захар:1,3

Попитайте Вашия лекар кои граници на кръвната захар са подходящи за Вас. EASD препоръчва прицелна стойност на HbA1c 7% или по-малко за много хора с диабет. Вашата прицелна стойност за кръвна захар и за HbA1c ще бъде зададена на базата на това, как се чувствате и на Вашето цялостно здраве.

Поемете контрола. Консултирайте се с Вашия лекар при следващата визита за това, как да постигнете контрол за стабилна кръвна захар. Вашият лекар ще може да препоръча корекции, които да помогнат.

1. American Diabetes Association. Available at: http://www.diabetes.org/living-with-diabetes/treatment-and-care/blood-glucose-control/checking-your-blood-glucose.html. Date accessed: 10 April 2015.
2. Diabetes UK. Available at: http://www.diabetes.org.uk/FAQ/FAQ_2/. Date accessed: 9 April 2015.
3. Glycemic Targets. Diabetes Care 2015; 38(Suppl. 1):S33–S40.